4 tipy ako si užijete letný oddych bez finančných problémov

4 tipy ako si užijete letný oddych bez finančných problémov

Cesta do vysnívanej prázdninovej destinácie môže byť vynikajúci spôsob zrelaxovať a dobiť baterky. Ak však neviete ako na financie, môže letný oddych priniesť viac stresu ako oddychu, nehovoriac o neskoršej intenzívnej finančnej bolesti hlavy.

TIP č. 1: Vytvárajte si finančnú rezervu na dovolenku už v predstihu. Ak je potrebné aj niekoľko mesiacov

Letné prázdniny môžu byť nákladné. Ak si na ne nevytvárame finančnú rezervu v dostatočnom predstihu, môže sa stať, že sa pre nás stanú more či slnečné pláže nedostupné.

Európania z roka na rok stále radšej nakupujú na dlh. Dotýka sa to nie len elektroniky, vecí pre deti, ale aj letných dovoleniek. Najaktuálnejší Európsky spotrebiteľský platobný report spoločnosti Intrum to potvrdzuje. 16% opýtaných si myslí, že financovať dovolenku na dlh je v poriadku. My Slováci sme síce trošku opatrnejší (12%), znepokojujúcejšie však je, že v porovnaní s predošlým rokom je to o 5% viac. Ľudia, si žiaľ, radi skracujú cestu k vytúženej dovolenke a využívajú financovanie na splátky.

Dostať sa k vytúženej dovolenke vďaka úveru je síce rýchlejšia cesta, no nie vždy je aj tá najsprávnejšia. Na jej konci často môžu čakať finančné problémy. Horkú pachuť môže zanechať aj doba splácania, ktorá väčšinou prekračuje posledné stopy opálenia na pokožke.

TIP č. 2: Ak už ste sa však rozhodli dovolenku financovať pôžičkou, dôkladne si nastavte rozpočet, pomôže vám to vyhnúť sa finančným problémom po lete.

Ako prvý si nastavte realistický dovolenkový rozpočet a aj ho riadne dodržiavajte počas celej dovolenky. „Podovolenkový“ rozpočet vám zase umožní, aby ste vedeli splácať včas.

TIP č. 3: Rozpočet si vždy nastavte tak, aby vám zostala rezerva aspoň vo výške 20% odhadovaných výdavkov.

Nečakané okolnosti vás takto na dovolenke neprekvapia. Ak si v podovolenkovom rozpočte budete robiť 20% rezervu z výšky vašich bežných mesačných nákladov, nebudete si musieť lámať hlavu, ak sa vyskytnú nepredvídateľné situácie a s nimi súvisiace výdavky. Naopak, ak sa nič nevyskytne, môžete takto pripravené financie použiť na dovolenku na ďalší rok.

TIP č. 4: Pojmite svoju dovolenku nízko nákladovo.

  1. Ubytujte sa v hosteloch resp. turistických ubytovniach, hľadajte rady ako ušetriť vo vašej vysnívanej destinácii na webe. Luxus v podobe hotelovej izby alebo vynikajúcej večere si doprajte 1-2 krát za dovolenku.
  2. Vyskúšajte domácu turistiku. Väčšina z nás má veľa skrytých drahokamov na dosah ruky priamo vo svojom blízkom okolí. Pozrite si turistických sprievodcov pre vaše rodné mesto a okolie a pripravte sa na poznávanie, ktoré si nevyžaduje dlhé hodiny cestovania.
  3. Vytiahnite bicykel, nájdite si miesto na kempovanie alebo sa vyberte na pešiu turistiku. Vychutnajte si spoločenstvo s prírodou, s ohňom a grilovačkou. Deti to milujú. A možno aj vy?
  4. Pozvite svojich priateľov a rodinu na „čo dom dal“ párty na záhrade alebo v najbližšom okolí.
  5. Vyskúšajte nejaký nový vonkajší šport. Zavolajte priateľov a vydajte sa loziť, alebo si len zahrajte volejbal, či robte niečo iné spoločne vonku. Aj takto si môžete dopriať intenzívny letný pocit.

Potrebujete pomoc? Alebo máte otázky?

Sme tu na to, aby sme vám pomohli.