6 tipov na "jarné upratovanie" vo vašich financiách

Niekedy si potrebujeme upratať domácnosť nie len na jar. A možno také "jarné upratovanie" potrebujú aj vaše financie. Tu je 6 tipov ako na to.

Snívate o letnej dovolenke a rozmýšľate, ako by ste si na ňu nasporili? Alebo možno by ste radi mali nejaké zvyšné peniaze na účte na konci mesiaca? A možno máte platobné problémy a neviete, kde začať, aby ste ich dali do poriadku?

Bez ohľadu na problém, tieto tipy by vám mohli pomôcť:

  • Urobte si prehľad. Väčšina bánk vám v internet bankingu dáva možnosť prehľadov, ako utrácate svoje peniaze. Je to dobrá príležitosť, ako si skontrolovať, či máte správne nastavené priority a na čo míňate zbytočne.
  • Urobte si zo sledovania rozpočtu zábavu! Tento tip môže byť najviac nudný, ale z dlhodobého hľadiska funguje. O to ľahšie bude potom získať prehľad, na čo v priebehu mesiaca míňate, a kde je možné peniaze ušetriť. 
  • Uhraďte svoje dlhy. Z dlhodobého pohľadu je naozaj drahé neplatiť svoje záväzky. Ak však nemámte dosť prostriedkov, kontaktujte tých, ktorým dlžíte a zistite, či je možné dohodnúť sa. Ak ste dostali výzvu od inkasnej spoločnosti, mali by ste sa k tomu stavať zodpovedne. Zaplaťte celú sumu, ak môžete. Prípadne nás kontaktujte a pokúsime sa nájsť spolu riešenie. 
  • Sledujte, ako používate svoj mobil. Mobilné hovory sa ľahko môžu stať odtokom na peniaze. K tomu ešte sťahovanie aplikácií, hudby, používanie dát, roaming a ostatné extra služby, či rôzne predplatné alebo elektronické nakupovanie. Majte prehľad o svojich telefónnych účtoch a sledujte svoje faktúry. Nezabudnite porovnávať ceny.
  • Využite výhody automatických platieb a elektronických faktúr, ak je tá možnosť. Vždy uhraďte svoje účty v rámci lehoty splatnosti, aby ste sa vyhli neskorším poplatkom, či vymáhaniu dlhu. Ak sa predsa len stane, že dostanete list alebo správu od inkasnej agentúry, je dôležité, aby ste agentúru alebo veriteľa kontaktovali čo najskôr a vyriešili svoj prípad. 
  • Predajte, čo nepotrebujete a nakupujte použité. Poupratujte svoje zásuvky a skrine. Každý má niečo, čo už nepotrebuje a za čo by mohol získať peniaze, ak by to napr. online predal. Podobne by ste mohli to, čo potrebujete, kupovať ako použité. Skontrolujte najprv burzu s použitými vecami. Často môžete ušetriť množstvo peňazí, keď si takto kúpite bicykel, pohovku alebo použitý záhradný nábytok.

 


Potrebujete pomoc? Alebo máte otázky?

Sme tu na to, aby sme vám pomohli.