Študenti, túto skúšku musíte zvládnuť. Ako sa starať o svoje financie a nezadlžovať sa, keď stojíte na prahu dospelosti

Veľkou výhodou mladých ľudí, ktorí odišli študovať mimo svojho mesta je to, že sa musia postarať sami o seba. Respektíve. Nemajú inú možnosť, pretože vhupnú do dospeláckeho života rovnými nohami. Tí, ktorí ostávajú doma, to majú trochu jednoduchšie, no možno nie až také dobré pre ich samostatnosť. Môžu sa však tiež rozhodnúť, že zoberú svoj život do vlastných rúk.

Chceme sa dnes baviť o peniazoch. S peniazmi je potrebné vedieť narábať. Tak, ako sa musíme naučiť variť, prať, písať, čítať, počítať, tak rovnako medzi základné zručnosti patrí aj vedieť narábať s peniazmi. Alebo snáď nežijeme v dobe, keď všetko, čo potrebujeme, si kupujeme za peniaze?

1. Máš prehľad na čo peniaze míňaš? Poznáš každú jednu položku, na ktorú si minul peniaze? Máš prehľad o tom, koľko peňazí potrebuješ každý mesiac?

Rozpočet je úplný základ. Platí pri ňom: Zostaviť. Dodržiavať. Kontrolovať. Vylepšovať.

Čo by to pre teba mohlo znamenať? Keď máš prehľad o všetkých príjmoch a o všetkých nevyhnutných položkách, ktoré ťa udržujú pri živote každý mesiac, potom vieš úplne presne, koľko peňazí ti zostáva, alebo koľko ti ešte chýba.

Svoje výdavky si zapisuj. Míňaj inteligentne a vyhni sa spontánnym a neuváženým výdavkom. Ak chceš ušetriť, var si doma, či na intráku. Naozaj potrebuješ najnovšie módne výstrelky len preto, že to letí na TikToku? Prehodnoť všetky predplatné, ktoré máš. Prever si programy operátorov.

Rozpočtu sa jednoducho drž. Koniec koncom navrhol si si ho ty sám. Ak zistíš na konci mesiaca, že sa ti niečo nepáči, tak to zmeň.

Nemáš dosť peňazí na to, čo by si potreboval? To je nemilé. Čo s tým spravíš?

Vylepšuj svoj rozpočet. Ak sa dá niekde ušetriť, ušetri. Ak už nemáš, kde šetriť, vymysli ako dosiahneš vyšší príjem. Nie pôžičku alebo dotáciu od rodiny. Skutočný príjem. Ideálne pravidelný. Ak v tom chceš mať aj zábavu, stiahni si nejakú appku.

2. Naozaj je nevyhnutné požičať si?

Opatrnosť je na mieste. Nechceš predsa začínať dospelosť s dlhmi, ktoré nedokážeš splácať, a ktoré budú určovať tvoju finančnú situáciu na niekoľko ďalších rokov.

V prvom rade si polož otázku: Je naozaj nevyhnutné kúpiť si to, na čo práve teraz nemám? Ide o aktívum alebo pasívum? (Ak nevieš, čo to znamená, googli.) Ako to dokážem splácať?

3. Finančná rezerva je znakom zrelého človeka a zdravých financií

Finančnú pohodu ti zvýši finančná rezerva. Ideálne je, ak máš finančnú rezervu vo výške výdavkov na 3 až 6 mesiacov. Môže sa stať, že ti vypadne brigáda, či rodičia už nebudú môcť prispievať takou sumou akou doteraz, alebo jednoducho príde nečakaný výdavok. Finančnú rezervu si môžeš vytvárať aj postupne z malých čiastok. Siahni na ňu však až v nevyhnutnom prípade.

4. Aký máš postoj k peniazom?

Zamysli sa nad tým, čo ťa o peniazoch naučili doma resp. čo si odpozoroval. Ako sa to odráža na tvojom finančnom správaní? Na čo míňaš? Koľko míňaš? Odkiaľ na to berieš? Máš finančnú rezervu?

Lebo presne o to ide...

Už niekoľko rokov nám náš prieskum platobného správania (European Consumer Payment Report) potvrdzuje, že mladí ľudia si myslia, že budú na tom finančne lepšie ako ich rodičia. Tiež si však myslia, že financie ovládajú, ale test prezradil, že Slováci celkovo, a obzvlášť mladí ľudia, majú problém správne zaradiť čo i len základné finančné pojmy.

Ako je to s tebou? Dokážeš sa o svoje financie postarať? Ovládaš aspoň základné finančné pojmy a ich reálne pôsobenie v živote? Lebo presne o to ide: Postarať sa o svoje šťastie a o to, čo potrebujeme. K tomu tiež patrí, vedieť sa postarať o svoje záväzky, nech sú akékoľvek.