EPR 2023: Doby úhrad a platobné správanie

Prevádzkové náklady výtvárajú tlak a ovplyvňujú doby úhrad. Čoraz viac podnikov platí svojim dodávateľom neskôr, ako by mali.

Podniky sa obávajú o to, či zákazníci dokážu uhrádzať faktúry

V celej Európe sa v priemere 6 z 10 podnikov obáva o platobnú schopnosť svojich zákazníkov viac ako kedykoľvek predtým. Na Slovensku 58% spoločností očakáva, že v nasledujúcich 12 mesiacoch sa počet oneskorených platieb zvýši. Ich zákazníci avizujú, že v súčasnom ekonomickom prostredí majú problémy s plnením svojich záväzkov.

Meškajúce platby obmedzujú celý dodávateľský reťazec

Oneskorené platby sú problémom, ktorý sa šíri dodávateľským reťazcom, pričom 82% respondentov uviedlo, že za posledných 12 mesiacov boli požiadaní, aby akceptovali dlhšie platobné podmienky, než im vyhovuje. Súčasne 42% podnikov potvrdilo, že platobné podmienky, ktoré ponúkajú, im ako podniku v skutočnosti škodia.

Od korona krízy omeškanie narastá

Od roku 2021, keď boli podniky podporované núdzovými opatreniami v období lockdownov, platia spoločnosti svojim dodávateľom čoraz neskôr. Na Slovensku sme zaznamenali zväčšenie sa platobnej medzery (čas medzi dobou splatnosti a skutočnou úhradou) na 10, 15 a 18 dní v prípade spotrebiteľov, podnikov a verejného sektora.

V tohtoročnom prieskume bol v celoeurópskom pohľade zaznamenaný výrazný nárast podielu podnikov, ktoré tvrdia, že platia svojim dodávateľom neskôr, ako by akceptovali od vlastných zákazníkov. Na Slovensku je situácia rozdielna a nejednoznačná. Na jednej strane sa tento podiel meziročne znížil na 35% z 38% v roku 2021. Zároveň však majú podniky pocit straty kontroly. Až 51% potvrdilo, že by chceli platiť svojim dodávateľom rýchlejšie, ale v súčasnosti to nie je pre ich podnik uskutočniteľné.

To, že s optimizmom treba narábať opatrne, potvrdzuje aj fakt, že až 38% slovenských firiem uviedlo, že v porovnaní s minulým rokom častejšie požadujú dlhšie doby splatnosti alebo uhradia faktúru s oneskorením.