TS: Klesajúci disponibilný príjem varuje pred finančnými problémami Slovákov

Disponibilný príjem Slovákov sa znepokojivo zmenšuje. Rastúca inflácia a vyššie náklady dávajú domácnostiam zabrať. Polovica obyvateľov má menej peňazí po zaplatení základných výdavkov ako pred rokom, a viac než tretina sa potýka s obmedzenou finančnou rezervou.

Spoločnosť Intrum, popredný európsky poskytovateľ služieb správy a vymáhania pohľadávok, dnes uverejňuje ďalšie dôležité zistenia z 11. ročníka Európskeho prieskumu platobného správania spotrebiteľov 2023 (European Consumer Payment Report 2023). Analyzované boli odpovede 20 000 spotrebiteľov z 20 európskych krajín, z toho bolo 1 000 Slovákov.

Disponibilný príjem alarmujúco klesol u polovici Slovákov. Ako to riešia?

Reálne príjmy spotrebiteľov stagnujú alebo dokonca klesajú v takmer všetkých sledovaných európskych krajinách. Rastúca inflácia a vyššie náklady na prijaté úvery a pôžičky sú pre domácnosti naďalej problémom. Až 51% Slovákov potvrdilo, že im po zaplatení základných položiek a účtov zostáva menej peňazí ako pred rokom. Najhoršie je na tom Maďarsko (75%) a Poľsko (64%). Naopak v Portugalsku toto potvrdilo len 16% respondentov.

V časoch nestability a neistoty sa ľudia dokážu rýchlo cítiť ochromení a nevedia, kam sa obrátiť. Podniky potrebujú nájsť riešenie, ktoré bude dlhodobo vyhovovať im aj ich zákazníkom. Teraz je doba, kedy majú spoločnosti obrovskú príležitosť vybudovať si dôveru zákazníkov a zabezpečiť si dlhodobú konkurenčnú výhodu tým, že zaujmú pragmatický a flexibilný prístup.

Kompletné výsledky ECPR 2023 si môžete zadarmo stiahnuť od 21. novembra 2023.

Tu môžete začať proces a stať sa naším klientom

Určujeme smer k prosperujúcemu podnikaniu